Chorwacja – w większości uśmiechamy się i mówimy: tak, jeżdżę tam co roku. Ja też uśmiecham się na dźwięk tego słowa, bo Chorwacja to mój dom. Historia, kultura, zabytki, miejscowe zwyczaje i chorwacka kuchnia – to część mojego życia. Chorwacja to również niezwykłe bogactwo smaków i aromatów idealne do przetestowania podczas podróży kulinarnych.
Ta niezwykła kraina, gdzie morze i góry tworzą, iście bajkowy krajobraz pozostawia niezatarte wrażanie na nieomal wszystkich Gościach. Łagodny śródziemnomorski klimat powoduje, że lata są tu bardzo ciepłe. Za to zimy słoneczne i nadzwyczaj łagodne, wręcz idealne na wyprawy kulinarne.
Polacy lubią Chorwatów za ciepło i życzliwość we wzajemnych kontaktach, doceniają też chorwackie próby mówienia po polsku. Lubimy też miejscową kuchnię. I właśnie głównie przez żołądek Chorwacja dociera do Waszych serc. Wierzę, że wino i regionalne kuchnie to najlepszy sposób poznawania miejscowej kultury, dlatego zapoznajcie się z naszą ofertą podróży kulinarnych. Są tym bardziej wyjątkowe, że zapraszam do nich Gości Specjalnych!
Chorwacja pełna jest różnorodnych smaków. Bez względu na to, który region odwiedzicie, znajdziecie smakołyki charakterystyczne tylko dla niego. Współczesna chorwacka kuchnia inspirowana jest zarówno tradycją, jak i nowoczesnością.
Wybrzeże Adriatyku gwarantuje pyszne, świeże ryby i owoce morze, a miejscowi kucharze potrafią z nich wyczarować niezwykłe przysmaki. Dodatkowej frajdy dostarcza jedzenie ryby rękoma… Tak lepiej smakuje… a oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku tylko podkreśla ich smak….
Cieniutkie plasterki pršutu, ciemno-czerwone i pachnące wiatrem, doskonale komponują się
z lampką czerwonego wina i świeżym, tradycyjnym chlebem. Dalmatyński różni się od istryjskiego nie tylko smakiem, ale i sposobem przyrządzania. Koniecznie spróbujcie również prawdziwego slawońskiego kulenu, do którego produkcji używa się najlepszych kawałków mięsa i
dużej ilości czerwonej papryki. Wielbiciele mięsa powinni też spróbować tradycyjnych dań ispod peke, a także dalmatyńskiej jagnięciny i typowej dla regionu – pašticady z niokami.
Wielbiciele serów znajdą tu prawdziwe żółte skarby. Tutejsze zwierzęta, owce, krowy, kozy, jedzą trawę pełną ziół i dzięki temu dają wysokiej jakości mleko, z którego produkuje się wspaniałe sery.
W Chorwacji są też królewskie trufle. Wielbiciele ich niezwykłego smaku znajdą je głownie na Istrii, gdzie przyrządza się z nich fantastyczne potrawy… Samo polowanie na trufli to niezwykła przygoda. Wiem, w jakich innych częściach Chorwacji też je znajdziemy.
Natomiast wielbicielom słodkości polecam – wszystko co słodkie 🙂 Szczególnie lody w wielu niezwykłych smakach. Ciepłe i trzęsące się kremówki z Samoboru są pyszne, zupełnie inne od rabskiego tortu z migdałami i skórką z cytryny. Krótko mówiąc – pychota…
Dalmatyńska kuchnia to przede wszystkim świeże ryby, zioła i wszechobecna oliwa z oliwek. Do tego bogaty smak doskonałych czerwonych win. Wszystkie te składniki składają się na dietę śródziemnomorską wpisaną w grudniu 2013 roku na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Nic nie ożywia tak wspomnień, jak smak potraw, których skosztowaliśmy na wyjeździe. Zapraszamy Was na kursy gotowania w przyrodzie. Z własnoręcznie pozbieranych lub kupionych na targu owoców i jarzyn uczymy Was gotować tradycyjne chorwackie potrawy. Warsztaty kulinarne są również świetnym sposobem na odprężenie, a miejscowi kucharze z radością przekazują uczestnikom swoją wiedzę.
Dla coraz większej liczby naszych rodaków dobry posiłek staje się celem podróży, a nie tylko miłym dodatkiem do niej. Dlatego wycieczki kulinarne do Chorwacji są idealnym sposobem nowego odkrywania tego popularnego kraju, tym razem organoleptycznie.